Hollands Spoor

Een koninklijk treinstation, kathedraal van de techniek

In Hollands Spoor, een koninklijk treinstation komen veel aspecten uit het verleden van het bijzondere station Hollands Spoor in Den Haag aan de orde. Zo passeert de voorgeschiedenis vanaf de aanleg van de eerste spoorlijn en wordt de eerste reiziger voor het voetlicht gebracht. Ook is er aandacht voor de stedelijke ruimte rondom het station. Er wordt stilgestaan bij de totstandkoming van het huidige neo-renaissance station: de schermutselingen vooraf met de gemeente, het ontwerp, de bouw en de inrichting en welke Haagse bedrijven daarbij ingeschakeld werden. Ook wordt ingegaan op het gebruik van het station en de bijzondere ontvangsten van staatshoofden, diplomaten, filmsterren, sporthelden en culturele ensembles.
Hollands Spoor is een samenwerkingsproject met Stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE) en heeft naast een eigen uitstraling ook een relatie met de vormgeving van eerdere boeken die we samen met de SHIE hebben gemaakt.

ISBN
978-90-78824-04-6

Specificaties
220 x 297 mm, gebonden boek, full colour, hard cover, diverse papiersoorten en -formaten, 176 pagina’s

Druk
Drukkerij Tesink, Zutphen

Verschijningsdatum
september 2017

 35,00Toevoegen aan winkelwagen

Een selectie uit de kranten van historische gebeurtenissen rond het station is op halftransparant papier gedrukt en als een katern ingevoegd.
Mooie papiersoorten voor het binnenwerk – Lessebo design 1.3 white 115 g/m2 en Ibo One 60 g/m2 – en een omslag voorzien van een laserstans.

Hollands Spoor werd in 2018 genomineerd voor de Die Haghe Prijs.

Bijzondere vondst

Bijzonder zijn de ingekleurde ontwerptekeningen van de voorgevel van het station, die we als uitklapbare pagina’s in het boek hebben opgenomen. Deze tekeningen waren namelijk nog niet eerder gepubliceerd omdat het bestaan ervan niet bekend was. Koos Havelaar vond er een zwart-wit dia van en is een zoektocht gestart in het archief van de NS. Daar kwamen uiteindelijk de originele ontwerptekeningen boven water.