Van Water naar Theater, De Regentes
Geschiedenis van een Haagse Bad- en zweminrichting
Het gebouw De Regentes aan de Haagse Weimarstraat bestond 100 jaar in 2020. Om dit te vieren werd een boek samengesteld door Bert Alers dat aan de hand van veel beeldmateriaal het verhaal vertelt over het gebouw, de verschillende functies die het heeft (gehad) en de periodes van bloei en verval. Wij maakten het ontwerp en gaven het boek uit.
Opdrachtgever
Stichting De Nieuwe Regentes
Initiatief en fondsenwerving
Laurie Vrancken
Research en tekst
Bert Alers
Interviews
Bert Alers, Carla de Vries, Eric Korsten, Renée Broekmeulen
Eindredactie
Berber Kroon
Concept en beeld
Quirina van Hof
Uitgever
Eindeloos
Ontwerp
Eindeloos
ISBN
978-90-78824-06-0
Specificaties
220 x 280 mm, gebonden boek, full colour, hardcover, 176 pagina’s
Verschijningsdatum
1 december 2020
€ 25,00Toevoegen aan winkelwagen
Inhoud
Op 24 april 1920 werd de eerste steen gelegd van De Regentes aan de Weimarstraat, destijds de grootste overdekte bad- en zweminrichting van Europa. Jarenlang konden buurtbewoners-zonder-douche bij De Regentes terecht voor een grondige wasbeurt in (stort)baden, onder de douches en in de sauna. En nog dagelijks lopen Hagenaars en Hagenezen die hier hun eerste zwemles hadden of voor hun plezier of hun conditie het zwembad indoken, het pand binnen.
In de jaren ’90 voldeed het zwembad niet meer aan de eisen die aan een zwembad werden gesteld en werd het gesloten.
In 2001 kreeg De Regentes definitief een nieuwe bestemming als theater. Na sluiting door bezuinigingen op cultuur in 2012, opende De Nieuwe Regentes in 2013 met de inzet van 100 vrijwilligers uit de buurt opnieuw haar deuren. Inmiddels vervult het theater een belangrijke buurtfunctie en is het met haar diverse programma complementair aan het aanbod in de stad.
Het is na een aantal sluitingen in de afgelopen eeuw uniek dat het gebouw steeds weer een doorstart maakte en nog altijd een belangrijke functie heeft voor buurt en stad.
Ontwerp
Omdat het boek over twee heel verschillende periodes en functies van dit bijzondere gebouw gaat, vonden we het belangrijk dat de beide periodes gelijkwaardige delen van het boek zouden vormen, met ook beiden hun eigen cover. Door het ene deel t.o.v. het andere 180º te draaien, ontstaat er een omslag met twee voorzijden, met aan de ene voorzijde de geschiedenis van het gebouw als zwembad en aan de andere voorzijde de geschiedenis van het gebouw als theater. De typografie van de titel versterkt deze gelijkwaardigheid. Het maakt voor de rug niet uit hoe je het boek draait, de tekst blijft goed staan.
In het binnenwerk lijken beide delen qua opmaak op elkaar maar verschillen in het gebruik van kleur, lettertypes en uitstraling. Het zwembaddeel refereert aan de oude tijden van het zwembad en de het theaterdeel aan de huidige. In het hart van het boek vormen een gedicht van Vrouwkje Tuinman en een beeld van Nico Laan het keerpunt. Okay Color Graphics heeft het boek gedrukt.
Van Water naar Theater won in 2022 de Die Haghe Prijs.