Nieuw in Oud, Binckhorst Den Haag
Herbestemming industrieel erfgoed
In ‘Nieuw in Oud 2 Binckhorst Den Haag’ worden 12 markante voorbeeldprojecten van herbestemming van industrieel erfgoed in het Haagse industriegebied-in-transformatie de Binckhorst uitgelicht. Gebouwen als Binck 36, de Fokker Terminal en het ketelhuis van de Caballerofabriek. De nieuwe functies van deze voormalig industriële gebouwen variëren van woningen tot restaurants en van evenementenlocatie tot bedrijfsverzamelgebouw. Niet alleen de bestemmingen zijn bijzonder, ook de nieuwe interieurs leveren spectaculaire beelden op. Per locatie is aandacht voor de geschiedenis van het oorspronkelijke bedrijf, de architectuur, het interieur en de nieuwe functie. Nieuw in Oud 2 Binckhorst Den Haag is het vervolg op Nieuw in Oud, 20 jaar herbestemming industrieel erfgoed in Den Haag.
Opdrachtgever
Stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE)
Tekst en beeldredactie
Koos Havelaar
Ontwerp
Eindeloos
Uitgever
Eindeloos
ISBN
978-90-78824-07-7
Specificaties
220 x 297 mm, full colour, diverse papierformaten, 160 pagina’s
Verschijningsdatum
9 oktober 2020
€ 35,00Toevoegen aan winkelwagen
Ontwerp
De omslag van het boek is in de sfeer van veel industriële gebouwen ruw en functioneel: ontdaan van alle opsmuk, een naakte rug, onbeplakt grijsboard. Met als enige frivoliteit een witte foliedruk voor de titel van het boek. Een stofomslag met een collage van beelden geeft een indruk van wat je in het binnenwerk kunt verwachten. De foliedruk van de titel loopt hierop door.
Het lettertype Helvetica Now, een nieuwe variant van het modernistische lettertype uit de vroege jaren ’60, en de gebruikte kleuren verwijzen naar de sfeer van de tijd waarin de Binckhorst zijn industriële bloeiperiode beleefde.
Het papier is uncoated, verwijzend naar de rauwheid van het industriële karakter van het gebied. Als tegenhanger zijn er twee miniboekjes ingevoegd die zijn gedrukt op hoogglanzend papier. Deze boekjes lichten twee subonderwerpen over de nieuwe Binckhorst uit: ‘Kunst in de Binckhorst’ en ‘Over Water’.
Er was een groot beeldarchief beschikbaar waarvan we gebruik konden maken, variërend van schilderijen en aquarellen uit de 17e en 19e eeuw, tot fotografie van de wijk in de huidige tijd (vaak door Gert van Santen).